Close

Asiapok

Asiapok
jaglanka, kawa, owoce, kwiaty

Jaglanka, czyli kasza jaglana lub wersja lżejsza w postaci płatków jaglanych na śniadanie, to moje odkrycie ostatnich tygodni. Jestem w niej wprost zakochana! Rano każda minuta jest u mnie na wagę złota, więc zdecydowałam się na wersję szybszą w postaci płatków jaglanych. Stawiając na nie zyskuję dodatkowe 5 minut czasu dla siebie.

jaglanka z malinami, kawa, dekoracje
Dlaczego warto jeść jaglankę?

Jaglanka to świetny sposób na szybkie, smaczne, zdrowe i sycące, aromatyczne i delikatne zarazem śniadanie.

Na jej przygotowanie nie trzeba poświęcać wiele czasu, możemy ją zjeść solo, lub dodać owoce, nasiona, orzechy, dżemy, masła, czy cokolwiek innego, co przyjdzie nam na myśl. Zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym nadajemy jej pyszny aromat, który w połączeniu ze świeżymi owocami zapewnia naszym kubkom smakowym z rana przepyszne doznania. To trochę tak jakby jeść deser na śniadanie, a przecież większość z nas lubi desery:)

Miseczka jaglanki potrafi nasycić na kilka godzin. Jest pełna odżywczych wartości, lekka, ale wypełnia brzuch i co najważniejsze w zimowe miesiące – rozgrzewa! Zwłaszcza kiedy do smaku dodamy cynamon (do którego pasują zagotowane jabłka z gruszką i miodem) mm.. aż zgłodniałam! Płatki jaglane gotują się chwilę, kasza jaglana około 10 minut, ale może być ugotowana dzień wcześniej i rano ją tylko odgrzejemy, dodamy owoce.

Uwielbiam ją szczególnie dlatego, że jest szybka i smaczna, ale co najważniejsze – bezglutenowa. Po niej czuję się lekko, brzuch nie robi mi problemów i wiem, że jedząc swoją jaglankę zapewniam sobie cudowny początek dnia.

Jaglanka na śniadanie w 5 minut? To możliwe!

 

Przygotowanie:

  1. Garnek, w którym przyrządzam jaglankę przelewam zimną wodą. To zapobiega ewentualnemu przypaleniu się mleka. Do garnka wlewam szklankę mleka, dodaję 3 łyżki płatków jaglanych i wstawiam na ogień.

płatki jaglane, mleko ryżowe Joya2. Po 2-3 minutach, kiedy jaglanka zaczyna gęstnieć  (powinna wyglądać jak budyń) mieszam, zmniejszam ogień i podgrzewam kolejne 2 minuty. Po tym czasie mieszam jeszcze raz, zdejmuję garnuszek z ognia i odstawiam na chwilę do przestygnięcia. Dodaję do smaku odrobinę miodu lub cynamon, kakao, to na co w danym dniu mam ochotę.

owoce, maliny, kiwi, banan, truskawki

jaglanka, kawa, masło orzechowe

3. Po przelaniu do miseczki dekoruję owocami, orzechami, nasionami i zajadam :)

masło orzechowe, masło migdałowe, dżem symbio, muesli

Kakao dodaję dla smaku i koloru. Wybrałam Nesquik, ponieważ jest bezglutenowe.

kakao, płatki jaglane, słoiki

Do podkreślenia smaku stawiam na masło migdałowe lub masło orzechowe firmy Primavika. Na osłodę wystarczy kilka łyżeczek niskosłodzonego dżemu Symbio, który kupuję w Tesco (można go znaleźć jeszcze tutaj). W Tesco kupuję też swoje płatki jaglane, wybieram ekologiczne z firmy BioAvena. Serduszka muesli są dostępne w kilku wersjach w Almie.

Jeśli nie przepadacie za jaglankę i wolicie np. owsianki czy naleśniki ciekawe pomysły na ich przygotowanie znajdziecie na blogu Marysi, która codziennie rano karmi mnie pięknymi zdjęciami swoich śniadań.

maliny, jaglanka

 

 

Jestem ciekawa czy próbowaliście już jaglanki, a jeśli tak czy Wam zasmakowała. Jakiś czas temu zrobiłam tygodniowe jaglankowe wyzwanie na Instagramie – ku mojej radości wiele osób zajadało ją ze mną co rano, kilka z nich tak bardzo ją polubiło, że na stałe zagościła w ich jadłospisie :)

asiapok, jaglanka, śniadanie, owoce

asiapok, kawa, kakaowa jaglanka

asiapok, kawa, kwiaty, śniadanie, owoce, jaglanka

asiapok, kawa, śniadanie, tulipany, owoce, jaglanka

asiapok, kawa, śniadanie, truskawki, jaglanka

asiapok, taca, kwiaty, kawa, truskawki, śniadanie

Leave a comment

Facebook plugin is not configured. Please add a website for the facebook comments and a number of comments from the Dashboard > Suarez > Additional Options > Facebook.

  • Iri
    2 marca 2016

    Mowa, że próbowałam- pyszna!
    Aż szkoda zjeść, tak ładnie ją dekorujesz:)

    • Asia Pokraczyńska
      9 marca 2016

      Coś dla oczu coś dla duszy – to po to są te dekoracje żeby się przyjemniej jadło :P

  • Ewelina
    28 lutego 2016

    Chyba muszę wreszcie spróbować :) Wstyd się przyznać ale nie jadłam jeszcze nigdy kaszy jaglanej …
    Pozdrawiam!

    • Asia Pokraczyńska
      9 marca 2016

      i jak, próbowałaś?:))

  • eyesflossy
    27 lutego 2016

    mi zdecydowanie bardziej smakują płatki owsiane i robię je w podobny sposób,
    ale Twoje zdjęcia tak pysznie wyglądają że chyba dam jaglance drugą szanse ;)

    • Asia Pokraczyńska
      28 lutego 2016

      Ja do płatków miałam wiele podejść, wszystkie niestety kończyły się tak samo :p znam osoby, które jaglankę dodatkowo blendują na gładką masę, możesz spróbować takiej wersji :)

Your name
Your email address
Website URL
Comment

%d bloggers like this: